Verkkokaupan perustaminen
toimiva verkkokauppa

Verkkokaupan avulla kauppa käy kellon ympäri

Lähestulkoon kaikki toimialat ja yritykset ovat joutuneet viime aikoina pohtimaan uusia tapoja toimia, jotta liiketoiminta olisi turvattu. Lakoilla, koronalla, säännöstelyillä, EU-direktiiveillä, taantumalla tai lamalla on suuri kerrannaisvaikutus hyvin moniin yrityksiin, sillä muutoksen kohdatessa asiakkaan käytös- ja ajatusmallit muuttuvat, eivätkä perinteiset myynnin ja markkinoinnin keinot enää välttämättä toimi. 

Kevään koronaepidemian aikana monien alojen yrittäjät ovat siirtäneet toimintaansa nettiin. Nettisivuja ja verkkokauppoja on syntynyt ennätysmäärä, ravintolat myyvät annoksiaan take a way -periaattella, liikuntakeskukset tarjoavat online-jumppaa, mutta myös täysin uusia yrityksiä uusilla liiketoiminta-ideoilla on syntynyt. Ja ihan syystä, sillä datan kulutus kasvoi kevään aikana 20 %. 

Kun ihmiset eivät ole kivijalkaliikkeissä, vaan kotona, siirtyy kulutus verkkoon ja tähän kannattaa yrityksenä vastata. Lue viisi syytä, miksi juuri nyt on oikea aika toteuttaa verkkokauppa ja saada yrityksellesi uusi tulonlähde.

1. Tee ostamisesta helppoa

Oli yrityksesi liiketoiminta suunnattu kuluttajille tai yrityksille, ihmiset haluavat helppoutta ostamiseen. Kun ostopäätöstä tehdään fyysisessä myymälässä, on myyjän helppo kertoa tuotteen ja palvelun ominaisuudet ja myyntiargumentit sekä vakuuttaa asiakas. Netissä asiakas voi pohtia, uskaltaako hän ostaa tuotteen täysin ilman toisen henkilön vakuuttelua vai onko hän tekemässä virhehankinnan. 

Verkkokauppa poistaa näitä ongelmia, kun asiakkaalle tarjotaan virtuaalinen ympäristö tutustua tuotteeseen helposti. Verkkokaupassa tuotteisiin ja palveluihin voidaan laittaa suuri määrä tietoa tuotteesta ja sen ominaisuuksista vain parin klikkauksen taakse. Tämä tieto helpottaa ostopäätöksen tekemistä, kun asiakas tietää mitä on ostamassa.

Jotkut verkkokaupat ovat lisänneet tuotteisiinsa vertailun, joka kertoo tuotteiden väliset plussat ja minukset. Myös asiakkaiden jättämiä tuotearvosteluja ja tähtiluokituksia käytetään jonkin verran. Verkkokauppa.comilla vertailu jopa kertoo, mitä tuote maksaa ostettuna muualla ja käytettynä. Tämä säästää asiakkaalta paljon aikaa. Verkkokaupassa tulisi asiakkaalle tarjota aina vähintään kaksi maksutapaa.

VINKKI: Lisää mahdollisimman kattava maksutapatarjonta verkkokauppaasi. Maksutavoista voit lukea lisää täältä.

ostamisen esteet

2. Poista ostamisen esteet

Ostopäätös ja kaupan syntyminen verkkokaupassa voi vaatia asiakkaan kypsyttelyä. Erityisesti arvokkaampien tuotteiden tai palveluiden harkinta-aika on pidempi eikä ostopäätös synny heti. Tämä on vaihe, joka verkkokaupassa kannattaa tunnistaa ja tarjota asiakkaalle ”social prooffia”. Social proofilla tarkoitetaan nettisivuilla ja verkkokaupassa näkyviä asiakaspalautteita, tuotearvosteluita ja testimoniaaleja, jotka ovat aitojen asiakkaiden jättämiä. 

Asiakkaat kertovat palautteesta mielellään, jos ovat tyytyväisiä verkkokaupan toimintaan sekä palveluun tai ostamaansa tuotteeseen. Tämä luo luottamusta kauppiaan ja asiakkaan välillä, etenkin ensiostoksia tehdessä.

VINKKI: Pyydä asiakkailtasi palautteita ja lupa niiden käyttämiseen nettisivuillasi tai verkkokaupassa. Asiakastestimoniaalien käyttämisessä verkkokaupoissa voit lukea lisää täältä.

3. Pidä kauppa auki 24/7

Yrittäjän arki on kiireistä. Joskus tuntuu, että vuorokaudessa voisi olla muutama lisätunti, jotta ehtisi hoitaa pakollisia asioita. Kiireistä on myös asiakkaan näkökulmasta, kenen mistäkin syystä. Fyysisen kaupan aukioloajat eivät päde verkkokauppaan, sillä nettikaupasta ostoksia voi tehdä ympäri vuorokauden ja tämä yleensä sopii asiakkaille hyvin. Kun päivän kiireet hellittävät, on aikaa varata ajatuksen tasolle jäänyt hieronta-aika tai ripsihuolto. Moni kauppa jää toteutumatta, koska yrityksillä ei ole verkkokauppoja tai ajanvarausjärjestelmää netissä. 

Yrityksen näkökulmasta on tärkeää, että sillä on olemassa kanava, jossa asiakkaat voivat tutustua yritykseen, sen tuotteisiin ja palveluihin sekä ostaa tai jättää yhteydenottopyynnön. Verkkokauppa on auki 24/7 ja sen kautta voi tarjota asiakkaille mahdollisuuden tehdä ostoksia ja varata palveluita milloin heille sopii. 

Oletko arvioinut, paljonko verkkokauppa kasvattaisi sinun yrityksesi myyntiä?

liike on auki

VINKKI: Hubspot on kirjoittanut kattavasti siitä, miten asiakkaat voivat ostaa milloin, miten ja missä haluavat. Sen voi lukea täältä.

4. Sitouta nykyiset asiakkaasi yritykseesi

Jo yritykseltäsi ostaneiden asiakkaiden eli nykyisten asiakkaiden sitouttaminen yritykseesi on hyvä pitää prioriteetti ykkösenä. Nykyasiakkaiden kanssa luottamus on jo rakennettu tehtyjen ostosten aikana ja yhteystiedot asiakkaisiin ovat toivottavasti tallessa, jolloin markkinointi on edullista. Täysin uudet asiakkaat punnitsevat uusilta yrityksiltä ostamista monista näkökulmista. Yksi pohtii toimitusaikaa, joku ostamisen helppoutta ja joku voi tehdä ostopäätöksen jopa nettisivun tai verkkokaupan toimivuuden perusteella. Nykyasiakkaille yrityksesti toiminta on tuttua, joten luottamusta ei enää tarvitse rakentaa. 

Jos haluat kasvattaa asiakkuuksiesi arvoa toistuvien ostojen kautta, vinkkimme on, että panosta toimivaan ja helppokäyttöiseen verkkokauppaan. Nykyisille asiakkaille myyminen onnistuu datan avulla. Asiakkaiden ostovaiheessa verkkokaupoissa kerätään fyysisiä kauppoja enemmän asiakastietoa ja jos keräät ostoksien yhteydessä markkinointilupia, on sinulla lupa tarjota asiakkaillesi uusia tuotteitasi. 

Kun seuraava sesonki lähestyy, voidaan verkkokaupasta poimia eniten ostaneet asiakkaat ja lähettää heille vaikkapa sähköpostia ja tarjota uutta tuotettasi alennuksella. Näin asiakkaasi kokevat henkilökohtaista palvelua ja sitoutuvat yritykseesi enemmän.

VINKKI: Digital marketer on kirjoittanut asiakkaiden sitouttamisesta sähköpostimarkkinoinnin avulla kattavan opuksen. Tutustu täältä.

5. Markkinoi oikein ja tehokkaasti

Markkinoidessa fyysisistä kaupoista löytyviä tuotteita tulosten seuranta voi olla vaikeaa. Toimenpiteitä tehdään paljon aina lehtisten jakelusta hakemistoihin listautumiseen, mutta oletko onnistunut mittaamaan, paljonko toimenpiteet ovat tuottaneet kivijalkaliikkeeseen myyntiä? 

Markkinoinnin mittaaminen eri kanavien välillä on haasteellista ja silloin markkinointibudjetin jakautumista on vaikea suunnitella, kun ei tiedetä mikä kanava toimii parhaiten. Verkkokauppojen markkinointia ja myyntiä voidaan mitata 100%:sesti, koska kauppa tehdään digitaalisesti ja ostotapahtuma liikenteen lähteineen kirjautuu verkkokauppaan.

Kun laitat yhden euron Google-mainontaan, voit laskea tarkasti, kuinka monta euroa se toi yrityksellesi myyntiä. Mittaus säästää rahaa ja auttaa ymmärtämään, missä kanavissa asiakkaat mielellään kohtaavat mainontaasi ja missä kanavassa asiakkaat ovat alttiita ostoksille. Siispä yrityksen markkinointipanostuksien tuottoa kannattaa seurata. 

uusi liiketoininta

Oletko valmis aloittamaan uuden liiketoiminnan?

Verkkokaupan perustaminen, erityisesti vaikeina aikoina, voi tuntua kalliilta investoinnilta, mutta se maksaa itsensä nopeasti takaisin. Strategisesti ajateltuna yrityksellä kannattaa olla nettisivut sekä verkkomyymälä, jotta asiakkaat voivat tutustua tuotteisiinne milloin haluavat. Verkkokauppoja saa kaikissa kokoluokissa ja hinnoissa. Osa on jopa ilmaisia, kuten Shopify tai Woocommerce.

Verkkokauppa mahdollistaa myynnin milloin vaan, missä vaan ja kenelle tahansa. Eikö kuulostakin houkuttelevalta?

Mikäli haluat sparrailuapua, miten juuri teidän yritykselle verkkokauppa voisi tuoda lisämyyntiä, ota rohkeasti yhteyttä, niin katsotaan miten pääset kevyesti alkuun.

Lue myös