Skip to content

Haluatko olla koodari vai yrittäjä?

Kotisivujen tekeminen

Haluanko tehdä itse vai ulkoistaa kotisivujen tekemisen? Tämä on tärkeä kysymys, kun mietitään kotisivujen rakentamista tai uudistamista. Jos parhaillaan mietit tätä kysymystä, se osoittaa, että ymmärrät kotisivujesi tärkeyden liiketoimintasi kannalta ja haluat, että ne on tehty hyvin, kestävät aikaa ja ovat tietoturvalliset. Kotisivut ovat yleensä asiakkaan ensimmäinen kosketuspiste yritykseesi, ja siksi on äärimmäisen tärkeää, että annat potentiaalisille asiakkaille ammattimaisen kuvan yrityksestäsi. Tärkeimmät ominaisuudet kotisivuissa ovat hakukoneystävällisyys, ammattimainen ulkoasu, helppo käytettävyys sekä kattava sisältö.

Kun kotisivuihin ei ole panostettu tarpeeksi, ovat ne yleensä teknisesti hitaita, sisältävät kirjoitusvirheitä ja ovat vaikeita käyttää. Näin olleen sivuilla vierailijat eivät ota yhteyttä tai osta verkkokaupasta. Tämä johtaa usein Googlen seuraamaan korkeaan poistumisprosenttiin, jonka myötä kotisivujen sijoitus hakutuloksissa hautautuu muiden taakse. Käytettävyyteen kannattaa panostaa ja rakentaa kotisivut, jotka huomioivat asiakkaiden mieltymykset ja tarpeet. Sivustoa pitää jatkuvasti kehittää, koska asiakkaidesi mieltymykset muuttuvat, trendit elävät ja verkkosivutekniikat kehittyvät. Tämän kirjoituksen tarkoitus on kertoa, mitä kotisivujen rakentaminen vaatii ja kannattaako kotisivut tehdä itse vai teettää ammattilaisella.

Oletko tehnyt kotisivuja ennen?

Kotisivujen tekeminen on muuttunut vain viimeisen viiden vuoden paljon, vaikka monet samat asiat pätevät vieläkin. Koodaustaitoja ei tarvitse tänä päivänä olla yhtä paljon kuin “ennen vanhaan”, koska koodia voidaan nykyään tuottaa helposti erilaisilla nettisivujen rakentamiseen tarkoitetuilla työkaluilla. Työkalujen käyttäminen voi olla todella helppoa ja visuaalista, kuten elementtien raahaaminen paikasta toiseen. Kehittyneemmät työkalut vaativat enemmän tietotaitoa koodauksesta ja integraatiosta yms. Pääpaino pienten yritysten kotisivuilla on kuitenkin käytettävyys ja ulkoasu, joihin on syytä panostaa ensisijaisesti.

Internet on pullollaan erilaisia teknologioita, joilla kotisivut voidaan toteuttaa. Kaikki palveluntarjoajat kilpailevat samoista asiakkaista, ja alkaa olla vaikeaa valita yritykselle oikeat digitaaliset työkalut ja järjestelmät heittämättä rahaa hukkaan. Valmiilla kotisivukoneilla pääsee usein helposti alkuun, mutta rajat saattavat tulla vastaan nopeasti. Monesti kotisivuilla tarvitaan erilaisia lisäominaisuuksia ja toimintoja, kuten vaikkapa ajanvarausjärjestelmä, josta asiakkaat voivat varata ajan suoraan netistä. Aluksi halpa kotisivukone tai erillinen ajanvarauspalvelu voi myöhemmin maksaa pitkän pennin, kun sen ominaisuudet eivät taivukaan yrityksesi kasvutarpeisiin.

Jos haluat ulkoistaa kotisivujen tekemisen avaimet käteen -periaatteella ja säästää koodaamisen vaivan, kannattaa valita kumppani, joka ymmärtää liiketoimintaasi ja osaa suositella yrityksellesi sopivia teknologioita ja oikeita digitaalisia ratkaisuja. Sopivaa kumppania valittaessa ei aina kannata palkata halvinta vaihtoehtoa, kuten veljenpoikaa. Tarvitset yrityksellesi digikumppanin, joka pystyy tarjoamaan kotisivujen lisäksi myös digitaalista markkinointia ja tukea yrityksesi kasvaviin tarpeisiin. Keskittämällä säästät myös rahaa, koska et joudu maksamaan työkustannuksia usealle eri palveluntarjoajalle. Säästät myös aikaa, kun et joudu asioimaan monien toimittajien kanssa. 

Mitä pitää ottaa huomioon kotisivujen ulkoasussa ja käytetävyydessä?

Ulkoasu ja käytettävyys ovat todella tärkeässä roolissa uusia kotisivuja suunniteltaessa heti teknisen järjestelmän valinnan jälkeen. Kun käyttäjät saapuvat ensimmäistä kertaa kotisivuillesi, he arvioivat yritystäsi sen pohjalta, miltä sivusi näyttävät ja miten helppoa niitä on käyttää. Ensivaikutelma luodaan vain kerran, joten on syytä panostaa siihen, että sivut ovat visuaalisesti näyttävät. Tänä päivänä on kotisivujen suunnittelussa muodissa yksinkertaisuus, laadukkaiden ikonien käyttö sekä suurikontrastiset värit. Näitä elementtejä yhdistelemällä saadaan aikaiseksi moderni ja harmoninen kokonaisuus, joka kunnioittaa yritystäsi ja antaa modernin kuvan yrityksestäsi.

VINKKI: Voit käydä selailemasssa Googlessa suosituimpia trendejä vaikkapa hakusanalla “Website design trends 2020” ja poimia sieltä sinua kiinnostavimpia ulkoasumalleja ja yhdistellä niitä miettiessäsi oman yrityksesi kotisivujen ilmettä.

Kun kotisivujen käytettävyyttä suunnitellaan taas kannattaa pitää mielessä vanha sanonta “less is more”, eli mitä vähemmän tunget erilaisia elementtejä, kuvia, ikoneita yms. Saat aikaiseksi rauhallisemman kokonaisuuden. Kun kotisivuilla on vähemmän sisältöä, on käyttäjien helpompi navigoida sivuja ja sinun on helpompi kertoa asiakkaillesi, mitkä elementit ovat tärkeimpiä. Esimerkiksi etusivulle, joka on kotisivujen tärkein sivu, kannattaa laittaa sivun yläosaan tärkeimmät palvelut ja viesti, jonka haluat kävijän varmasti näkevän.

Kohdentaminen Google Adsissa

Kotisivut vaativat jatkuvaa kehittämistä

Vaikka kuinka toivoisi kotisivujen toteuttamisen olevan vain kerran tehtävä projekti, jonka voi unohtaa sivujen valmistumisen jälkeen, ei näin kuitenkaan ole. Kun kotisivut on rakennettu ja julkaistu, alkaa niiden kehittäminen asiakkaita ja hakukoneita varten. Ulkoasun ja käytettävyyden jatkuva parantelu pitää kotisivusi tuoreina ja asiakkaasi haluavat palata kotisivuillesi. Hakukoneet ovat tärkeässä roolissa, kun kotisivuja kehitetään löydettäviksi. Tätä kutsutaan hakukonemarkkinoinniksi. Hakukonemarkkinoinnin tarkoituksena on kasvattaa näkyvyyttä internetissä ja se koostuu kahdesta asiasta: hakukoneoptimoinnista ja hakusanamainonnasta.

Hakukoneoptimoinnin tarkoituksena on siis parantaa kotisivujesi löydettävyyttä internetistä ja siihen on tärkeä panostaa jatkuvasti, koska kerran saadut tulokset eivät pysy loputtomasti ilman työtä. Hakukoneoptimointi koostuu teknisestä optimoinnista sekä sisällöntuotannosta. Teknistä optimointia on mm. sivuston latausnopeuksien parantaminen, tietoturvapäivitykset, virheellisten sivujen tai elementtien poistaminen jne. Sisällön optimointi taas parantaa sivustosi näkyvyyttä eri avainsanoilla ja hauilla Googlessa.

Hakusanamainonnassa maksetaan Googlelle mainostilasta, jotta päästään nopeasti hakutulosten kärkeen. Hakusanamarkkinoinnin(vrt.Google-mainonta) tarkoituksena on saada kävijöitä kotisivuillesi nopeasti valitsemallasi avainsanoilla ja näin ottamaan yhteyttä tai ostamaan verkkokaupasta. Hakusanamarkkinointia optimoimalla jatkuvasti saadaan mainosbudjetista enemmän irti. Hyvin tehty mainoskampanja antaa esimerkiksi halvempia klikkihintoja, joita maksat kun mainoksestasi kiinnostunut klikkaa linkkiä kotisivuillesi.

VINKKI: Vältä valmiita optimointeja, joita monet tee-se-itse järjestelmät tarjoavat, koska ne käyttävät samoja optimointeja myös kilpailijoillesi. Näin et erotu massasta. Tee sisältöparannukset itse ja valitse oikeat avainsanat sisältöihisi tutkimalla internetiä.

Jos teen kotisivut itse ja haluan siirtää ne ammattilaiselle myöhemmin, onnistuuko se?

Onnistuu. Usein itse tehdyt kotisivut ovat helppo siirtää vähintäänkin sisältöjen osalta ammattilaisille. Siirto onnistuu toisinpäin, jos oma aika on ollut kortilla nettisivuja ostettaessa ja myöhemmin on aikaa ja halua kehittää itse, on sekin mahdollista. Monet kotisivut on tehty sisällönhallintajärjestelmien, kuten WordPressillä, ja niissä on hyvät työkalut, joilla voidaan siirtää sisältöä paikasta toiseen.

Uuden yrittäjän kotisivut

Uusille yrittäjille kotisivut ovat elinehto. Usein aloittava yrittäjä joutuu kuitenkin säästämään liiketoimintaa käynnistäessä kuluissa, ja on mietittävä mitä kaikkea voisi tehdä itse ja mihin kannattaa panostaa, jotta saisi tasaisen tulovirran ja lisää asiakkaita. Kotisivut on tyypillinen esimerkki säästökohteesta, koska niiden tekeminen koetaan usein helpoksi. Tämä kuulostaa kiehtovalta vaihtoehdolta, etenkin kun yrittäjän alkutaipaleella on aikaa opetella koodaamista, kuvankäsittelyä sekä kirjoittamista.

Vaihtoehtona on myös ulkoistaa kotisivujen tekeminen, vaikka siitä koituukin kustannuksia. Kun liiketoiminta alkaa menestyä, monesti kotisivuihin panostaminen jää itse tehdyissä sivuissa taka-alalle, ja sivut alkavat vanhentua. Google rankaisee tästä laskemalla sijoituksia, mikä taas kerrannaisvaikutuksena vähentää potentiaalisesti uusia asiakkaita kotisivujen kautta.

VINKKI: Testaa ainakin kolmea eri kotisivujen tekemiseen tarkoitettua alustaa, jotta saat käsityksen minkälaiset kotisivut pystyt itse tekemään.

Lähde: Giphy

Yhteenveto

Kotisivujen tekeminen on iso työ itse tehtynä ja vaatii yllättävän paljon aikaa ja vaivaa, jos niistä halutaan hyvännäköiset ja käyttäjäystävälliset. Markkinoilla on paljon hyviä tee-se-itse ratkaisuja sekä välimalleja, joissa joku operoi esim. pilvitilaa puolestasi. Lisäksi on täysin ulkoistettuja toimitusmalleja. Kannattaa valita sellainen malli, johon uskoo pystyvänsä sitoutumaan omien resurssiensa puolesta nyt ja tulevaisuudessa.

Tärkeintä kotisivuja tehtäessä tai uudistettaessa on muistaa, että kotisivut eivät ole ”osta-ja-unohda” -projekti, vaan sivusto vaatii jatkuvaa kehittämistä ja ylläpitoa. Jatkuvalla kehittämisellä varmistetaan, että hakukoneet löytävät ja arvostavat yrityksesi kotisivuja, ja sijoitusten noustessa saat jatkuvasti uusia asiakkaita sivujesi.

Jos haluat säästää aikaasi oman liiketoimintasi kehittämiseen, olemme paketoineet kasvuhakuisia yrittäjiä varten kotisivut yritykselle ja digimainonnan palvelut yhteen pakettiin. Palvelumme skaalautuu yrityksesi kasvun mukana ja saat jatkuvasti tukea digikumppaniltasi. Tavoitteemme on auttaa yrittäjiä säästämään aikaa ja rahaa oman liiketoimintasa kehittämiseen. Ota yhteyttä, jos haluat kuulla lisää.

Kirjoittaja: 

Jaa artikkeli