Skip to content
Teknologia

Verkkokauppa-alusta arvio: Woocommerce

Avoimella lähdekoodilla toteutettu WooCommerce on maailman suosituin verkkokauppa-alusta skaalautuvuutensa ja saatavilla olevien lisäosien takia.

WooCommerce on verkkokauppa-alusta, joka on WordPressin lisäosa. Avoimella lähdekoodilla toteutettu WooCommerce onkin muodostunut maailman suosituimmaksi verkkokauppa-alustaksi skaalautuvuutensa ja saatavilla olevien lisäosien takia.
Käymme tässä blogissa läpi, miten Woocommerce toimii kauppiaan näkökulmasta ja miksi se on niin suosittu maailmanlaajuisesti.

Lataa nettisivujen ostajan opas 2021

woocommerce ulkoasu

Ulkoasu ja design

Monesti kiinnostavin asia verkkokaupassa on ulkoasu eli miltä sivusto näyttää. Yksi WooCommercen parhaista ominaisuuksista onkin sen muokkausmahdollisuudet kaupan ulkoasua rakennettaessa. WooCommercen saa asennettua lähes jokaiselle WordPress-teemalle, minkä myötä sivustoon tai verkkokauppaan on valittavissa tuhansia ulkoasuvaihtoehtoja. Lisäksi verkkokaupalle on saatavilla Woothemejä eli teemoja, jotka on nimenomaisesti tarkoitettu Woocommerce-kaupalle. 

Ulkoasua voi muokata helposti itse teeman mukauttimella, joka on yksinkertainen työkalu pienten muutosten ja päivitysten tekemiseen. Työkalun käyttöön löytyy paljon videoita esim. YouTubesta, joka on oiva paikka aloittaa Woocommercen opiskelu. 

Monesti kauppiaat pitäytyvät jo luoduissa ulkoasuissa, jotka on suunniteltu juuri heidän kaupoilleen, joka pienentää riskiä ulkoasun rikkoutumiseen eri päätelaitteille. 

woocommerce käyttöliittymä

Käyttöliittymä ja käytettävyys

Käyttöliittymä Woocommercessa on selkeä verrattuna moneen muuhun alustaan. Toki alustat, jotka on rakennettu pelkästään verkkokauppaa varten (Magento, Shopify ym.), ovat käyttöliittymältään vielä selkeämpiä. Tämä johtuu siitä, että Woocommerce on rakennettu WordPressin päälle ja taustalla on WordPressin moottori ja sen asetukset. Kaupan käyttöliittymään tottuu helposti ja kun kauppaa on pyöritellyt viikonkin verran, löytyy oikeat painikkeet ja asetukset nopeasti.

Jos kauppaan ottaa käyttöön lisäosia, on niillä kaikilla omat asetuksensa ja määritykset, miten ne toimivat verkkokaupan kanssa yhteen. Perusasetukset on usein helppo asettaa kuntoon mukana tulevilla videoilla tai ohjeilla, joten pienen lisäosan käyttöönotto ei vie kahvikupposen juomiseen menevää aikaa kauemmin.

Teemojen ulkoasut ovat tänä päivänä aina mobiilioptimoituja ja toimivat saumattomasti kaikilla päätelaitteilla. Muutosten tekemisen jälkeen suosittelemme kuitenkin aina kaupan testaamista mobiililaitteella, jotta voit varmistua, että kaikki toimii hyvin myös pienellä näytöllä.

WooCommercen mobiilisovellus on näppärä lisäosa, jonka avulla verkkokauppias voi seurata tilastoja sekä käsitellä vaikkapa tilauksia. Näin tilaukset on helppo ja nopea käsitellä vaikka laiturinnokasta tai varastolta, kun tuotteita pitää lähettää nopeasti asiakkaille.

woocommerce tuotteet

Sisällönhallinta ja tuotteet

WooCommercessa on WordPressin mukana tuleva sisällönhallintajärjestelmä, jonka avulla on helppo lisätä tuotteita, kategorioita, yms. Kaupan sivut lisätään WordPressin kautta normaalisti ja niihin on mahdollista lisätä erilaisia elementtejä, kuten kuvia, videoita ja dynaamisia lomakkeita.

Tehdyt tuotteet näkyvät ”Kauppa”-sivulla automaattisesti ilman kategorisointia. Kauppa-sivua voi muokata mieleisekseen tuomalla siihen suodattimia tai tuotenostoja. Tuoteryhmittely on tärkeää, koska käyttäjät haluavat itse suodattaa tuotteita haluamallaan tavalla.

Tuotteiden lisääminen onnistuu hallintapaneelista helposti luomalla uusi tuote tai tuomalla Excelin kautta useita tuotteita kerralla. Tämä säästää vaivaa jos tuotteet ovat jo olemassa muualla. Helppo tapa tuoda tiedot on ensin viedä Woo-kaupasta tuotteet csv-tiedostoon, jolloin saat valmiin excelin tuotteiden tuontia varten tarpeellisilla peruskentillä, kuten nimi, sku, hinta, tarjoushinta, kuvaus, kategoria jne.

Tuotteille voi myös itse luoda lisää attribuutteja, kuten väri, koko ym. Kun tuotteiden kentät on alun jälkeen saanut luotua, niin seuraavilla kerroille tuotteiden lisääminen menee helposti kopioimalla vanha pohjaksi tai luomalla nopeasti uuden.

Tuotteille saa myös varastosaldot näkyviin ja oman varastonhallinnan saa siten ajantasalle. Jos kauppiaalla on kivijalkamyymälä, jossa on maksupääte, voidaan se myös integroida verkkokaupan varastosaldoihin.

Woocommercella voi myös ilman lisäosia tehdä kuponkikoodeja tuotteille. Kuponkikoodin voi luoda olemaan voimassa vain tietyn ajan tai niiden että se koskee vain tiettyjä tuotteita.

woocommerce hakukoneoptimointi

Hakukoneoptimointi

Koska Woocommerce on rakennettu WordPressin päälle, on se rakennettu myös yhtä hakukoneystävälliseksi kuin WordPress. Kauppaan saa samat tutut hakukoneoptimointiin (SEO) tarkoitetut lisäosat, kuten Yoast SEO, jolla voi muokata tuotteen kuvauksia hakukoneita varten. Usein on kuitenkin hankittava SEO-työkalusta maksullinen versio, joka kattaa myös verkkokaupan tuotteet ja kategoriat.

Woocommercessa on joustavat mahdollisuudet muokata polkutunnuksia, jolla saadaan tuotteilla ja kategorioille järkevät ja hakukoneystävälliset osoitteet.

Kauppiaat, joilla on monikieliset kaupat saavat esim. Polylang- tai WPML-lisäosan avulla tuotteille kuvaukset myös vaikkapa ruotsiksi ja englanniksia helposti. Näin käyttäjä voi kauppaa selatessaan helposti vaihtaa kielen ja katsoa tuotteiden kuvaukset haluamallaan kielellä. Kauppiaan on hyvä kuitenkin tiedostaa, että monikielisen kaupan ylläpitäminen on paljon aikaa vievempää.

Lisäosista puhuttaessa on hyvä kuitenkin muistaa, että suurella määrällä lisäosia kaupan turvallisuus voi heikentyä ja siksi on syytä valita vain sellaiset lisäosat eli plugarit, joita kehittäjät päivittävät ahkerasti ja jolla on paljon lataajia. Monesti lisäosan sijaan tarvittavan räätälöinnin voi myös hoitaa muutamalla rivillä koodia lapsiteeman functions.php tiedostoon. Toki tämä vaihtoehto edellyttää koodaustaitoa tai osaavaa ylläpitokumppania.

Koska WordPress on rakennettu alunperin bloggaamiseen, on kauppaan helppo yhdistää blogi vaikkapa tuote-arvosteluja varten. Tämä on oiva tapa kasvattaa sivuston hakukonenäkyvyyttä ja tunnettuutta.

Tuote- tai kategoriasivuista voi tehdä todella houkuttelevan näköisiä esim. Elementorin kaltaisten sivurakentimien avulla. Hakukoneet arvostavat metakuvausten ja linkkien lisäksi käyttäjäkokemusta ja siksi on tärkeää luoda sivuista myös houkuttelevia.

Hakukoneoptimointi on yksi tärkeimpiä elementtejä menestyvän verkkokaupan rakentamisessa, ja siksi siihen on syytä panostaa ja kehittää jatkuvasti.

woocommerce tilausten käsittely

Tilausten käsittely

Tilausten käsittely Woocommercessa on selkeää. Kaikki tilaukset löytyvät kauppiaan hallintanäkymän ”Tilaukset”nimiseltä alasivulta. Tilauksia voi käsitellä yksitellen tai monta kerrallaan, mikä nopeuttaa kaupan ylläpitoa. Tilausten tiedot löytyvät avaamalla yksittäisen tilauksen. Tilauksesta löytyy kaikki tarvittavat perustiedot asiakkaasta sen mukaan, mitä asiakas on täyttänyt kassalomakkeella oleviin kenttiin. Lomakkeelle voi lisätä kenttiä tarpeen mukaan.

Kun tilaus on maksettu, saa asiakas tilausvahvistuksen sähköpostiinsa. Lähteviä sähköpostiviestejä on mahdollista kustomoida ja ne voidaan asettaa lähteväksi tilauksen eri vaiheissa, kuten tilaus käsittelyssä ja tilaus toimitettu.

Jos asiakas haluaa tilauksen jälkeen muuttaa tilaustaan, voi kauppias lisätä tuotteita tilaukseen hallintapaneelista. Niistä muodostuu lasku, jonka voi lähettää asiakkaalle maksulinkkinä.

GDPR:n myötä voi asiakkaalta kysyä tilauksen yhteydessä markkinointilupaa. Näin voit kerryttää omaa asiakasrekisteriäsi. Asiakasrekisterille voi myöhemmin lähettää uutiskirjeitä tai rakentaa vaikkapa markkinoinnin automaation asiakaspolkuja.

woocommerce maksutavat

Maksu- ja toimitustavat

Woocommerceen on saatavilla todella paljon eri maksu- ja toimitustapoja, jotka toimivat ilmaisten ja maksullisten lisäosien kautta. Suomalaisten maksunvälittäjien lisäosat ovat pääsääntöisesti ilmaisia, mutta vaatii usein maksullisen sopimuksen tekemistä maksunvälittäjän kanssa. Woocommerceen saatavilla kaikki suomalaisten verkkopankkien maksutavat, luottokortit, lasku, osamaksu jne.

Maksutapojen käyttöönotossa vaaditaan aina sopimuksen tekemistä kauppiaan ja maksunvälittäjän kanssa. Suosittuja suomalaisia maksunvälittäjiä ovat Paytrail, Visma Pay, BlueCommerce ja Klarna. Esimerkiksi Klarnan käyttöönotossa pitää luoda tili netissä, jonka Klarna hyväksyy. Tilin aktivoimisen jälkeen omasta Klarnan hallintapaneelista saa API-avaimen, joka syötetään Woocommercen Klarna-lisäosan asetuksiin. Maksutavat saa myös asetettua testitilaan, jotta voi tehdä testiostoksen ja varmistaa, että maksuliikenne toimii oikein.

Jos kauppiaalla on kivijalkamyymälä, maksutapoja valittaessa on syytä huomioida varastosaldot, josta mainitsin aikaisemmin. Myymälässä oleva maksupääte kannattaa olla yhteydessä verkkokaupan saldoihin. Näin kauppias ei joudu manuaalisesti päivittämään tuotteiden varastosaldoja. Tähän on valmiiksi olevat integraatiot mm. iZettlelle, Bamboralle, Paytrailille, yms.

Toimitustapoja varten on saatavilla myös useita lisäosia. Toimitustapoja valittaessa kannattaa valita sellaiset palvelut, joita asiakkaat ovat tottuneet käyttämään, kuten Posti, Matkahuolto jne. Näihin löytyy valmiita laadukkaita lisäosia, jotka mahdollistavat esimerkiksi Postin tai Matkahuollon lähetystarran tulostamisen suoraan Woocommercen hallintapaneelista.

Toimituksille voi olla hyvä ottaa käyttöön pari vaihtoehtoa, jotta asiakas voi itse valita sopivimman sekä lähimmän noutopisteen, oli se sitten matkahuollon noutopiste tai SmartPost-automaatti.

woocommerce raportointi

Raportointityökalut

Woocommercen hallintapaneelissa on raportointijärjestelmä, josta pystyy seuraamaan toteutuneita kauppoja ja oman kaupan tehokkuutta. Raportointijärjestelmä on tarkoitettu aivan peruskäyttöön ja sitä kannattaakin rikastaa lisäosilla, jotka tuovat enemmän ulottuvuuksia dataan.

Lisäosia raportointiin löytyy paljon, mutta ehdottomasti suosituin on Google Analytics -integraatio. Google Analytics on Googlen ilmainen tuote verkkosivustojen ja verkkokauppojen tehokkuuden ja kävijämäärien mittaamiseen. Integraation avulla voi seurata omasta hallintapaneelista, mitä tuotteita kävijät selaavat ja lisäävät ostoskoriin, mitkä tuotteet tarvitsevat mahdollisesti lisäapua markkinoinnista tai nostopaikkoja verkkokauppaan.

Kun raportointijärjestelmä toimii hyvin, pystyy kauppias seuraamaan asiakasvirtaa ja verkkokaupan konversioita. Raportointi auttaa inventaarin hallinnassa, markkinointieurojen kohdentamisessa sekä myynnin kehittämisessä.

woocommerce lisäosat

Edistyneet ominaisuudet

Woocommercen oma kauppapaikka tarjoaa todella laajan valikoiman maksullisia ja maksuttomia lisäosia, jolla saa omaan kauppaan lisäpotkua. Lisäominaisuuksia on mm. Google Analytics -integraatio, varastointegraatiot, dropshipping-lisäosat, ajanvarausjärjestelmät, lahjakortit ja huutokaupat. Uudessa verkkokaupassa kannattaa lähteä liikkeelle perusominaisuuksista, jotta kaupan pyörittäminen tulee tutuksi.

Yksi suosituista lisäosista on hintahaarukkatyökalu, jonka avulla asiakas voi rajata tuotteiden hintahaarukan. Hintalaskuri on myös todella suosittu lisäominaisuus, jolla esimerkiksi remonttialan yritys voi tarjota lattiaremontille tai kylpyhuoneen saneerauksen kustannuslaskurin ja myydä palveluita halutessaan suoraan verkkokaupasta.

WooCommercen suurimpia vahvuuksia on juuri saatavilla olevat lisäosat, joilla voi parantaa ja kehittää kauppaa juuri omaan liiketoimintaan sopivaksi. Lisäosissa kannattaa huomioida yhteensopivuus olemassa olevan WordPressin sekä Woocommercen version kanssa. Yhteensopivuus kerrotaan aina lisäosan tiedoissa ja oman version voi tarkistaa oman kaupan hallintapaneelista.

Yhteenveto

Woocommerce sopii kauppiaille, jotka haluavat paljon vapauksia ulkoasun osalta ja helpon upotettavuuden yrityksen verkkosivuille. Käyttöliittymää on helppo käyttää pienen perehtymisen jälkeen. Woo-kauppaa voi helposti laajentaa omaan tahtiin ja hankkia lisäominaisuuksia, joita asiakkaat kaipaavat tai kun haluat kokeilla jotakin uutta.

WooCommerce-verkkokaupan muuttaminen menestystarinaksi vaatii kuitenkin aikaa ja vaivaa. Kaupan tunnettuutta kannattaa kasvattaa suunnitelmallisesti, jotta asiakkaat saadaan palaamaan yhä uudelleen tuotteiden ja palveluiden pariin.

Internet on pullollaan hyviä keskustelufoorumeita sekä videoita, joiden avulla Woocommerce-kaupasta saa kaiken irti. Niihin kannattaa tutustua jo ennen oman kaupan perustamista, jotta saa yleiskuvan kaupan pyörittämisestä ja pääsee nopeasti vauhtiin.

Woocommerce ei ole syyttä maailman suosituin verkkokauppa-alusta. Esimerkiksi Sitelyn toteuttamat Woocommerce-verkkokaupat ovat saaneet kiitosta helppokäyttöisyydestä, ulkoasusta sekä skaalautuvuudesta.

Mikäli haluat sparrailua nykyisen verkkokaupan kehittämiseen tai olet miettinyt liike-ideaa uudelle verkkokaupalla, laita meille viestiä, niin katsotaan miten ideasta rakennetaan menestystarina.

Ilari

Draivia ja intoa pursuava Ilari on Sitelyn toinen perustajista ja toimitusjohtaja. Ilarille on kertynyt kokemusta digitaalisten palveluiden strategisesta suunnittelusta ja johtamisesta 15 vuoden ajalta. Ilari on vahvasti mukaa Sitelyn asiakkuustyöhössä ja hänet voikin tavoittaa mm. fasilitoimassa markkinoinnin strategiaworkshoppia tai rakentamassa analytiikkadashboardeja Data Studioon.

Verkkosivut-sub-image-1

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää mitä brändimaailmassa tapahtuu? Tilaa Sitelyn brändikirje ja et jää paitsi mielenkiintoisimmista tarinoista ja brändeistä. Saat brändikirjeen kerran kuukaudessa.

Näin kasvatat B2B-verkkosivun konversioastetta

Näin kasvatat B2B-verkkosivun konversioastetta

B2B konversio-optimointi on jopa tärkeämpää kuin B2C kaupassa, sillä potentiaalisen yritysasiakkaan konversio on kuluttaja-asiakasta pidemp...

Näin parannat verkkokaupan konversioastetta

Näin parannat verkkokaupan konversioastetta

Konversio-optimointi tarkoittaa sitä, että yhä suurempi verkkokaupassasi vierailevista kävijöistä saadaan tekemään haluttu tapahtuma (konve...

Tervetuloa tiimiin Joanna

Tervetuloa tiimiin Joanna

Joanna on aloittanut Sitelyllä Developer Traineena ja kehittää uskomattoman upeaa koodia, jolla saadaan aikaiseksi maailmanluokan menestysf...