Skip to content
Ohjelmistokehitys

Mikä on mobiilisovellus ja miksi yrityksen kannattaa investoida siihen

Mobiilisovellus voi auttaa rakentamaan brändiäsi ja sitouttamaan asiakkaita. Se auttaa ymmärtämään asiakkaidesi tarpeita, tehostaa markkinointia ja edistää verkko-ostoksia.

mikä on mobiilisovellus

Mobiilisovellus (tai appi, englanniksi mobile application) on ohjelmisto, joka on suunniteltu toimimaan mobiililaitteilla, kuten matkapuhelimella tai tabletilla.

Mobiilisovellukset ovat erittäin suosittu tapa olla vuorovaikutuksessa tai käyttää eri yritysten palveluita verkossa. Sinultakin varmasti löytyy puhelimestasi appi esimerkiksi sosiaalisen median palveluun, pankkiin, uutisten lukemiseen tai musiikin kuunteluun.

Mutta mobiilisovellus voi olla hyödyllinen lähes mille tahansa yritykselle. Mobiililaite on suunniteltu kulkemaan aina käyttäjänsä mukana, joten siinä olevat sovellukset tavoittavat ihmiset tehokkaasti. Ihmiset myös herkästi käyttävät laitteessaan olevia sovelluksia.

Sen vuoksi kannattaa harkita sovelluksen käyttämistä liiketoimintasi kasvattamiseen.

Mobiilisovellus voi auttaa rakentamaan brändiäsi ja sitouttamaan asiakkaita. Se auttaa ymmärtämään asiakkaidesi tarpeita, tehostaa markkinointia ja edistää verkko-ostoksia.

Tässä vain muutama syy miksi kannattaa pohtia mobiilisovelluksen etuja omalle brändillesi.

Lue tästä blogitekstistä mikä on mobiilisovellus ja miten se voi auttaa brändiäsi kasvamaan.

mobiilisovellus yritykselle

(Kuva: Unsplash)

📲Appi yritykselle: Miksi brändisi voisi tarvita mobiilisovelluksen?

Mobiilisovellus yritykselle auttaa tavoittamaan ja sitouttamaan asiakkaita. Asiakkaan ladattua sovelluksesi, kulkee brändisi jatkuvasti asiakkaan mukana.

Voit myös helposti muistuttaa asiakasta aiheesta kuin aiheesta push-ilmoitusten avulla (viesti suoraan lukitusnäytölle tai bannerina näytön yläreunaan).

Sovellus tarjoaa tavan kommunikoida asiakkaan kanssa nopeasti ja helposti. Nopea ja suora yhteys asiakaspalveluusi parantaa varmasti asiakastyytyväisyyttä ja uskollisuutta.

Sovellukset auttavat myös sitouttamaan asiakkaita. Monet brändit tarjoavat etuja ja alennuksia vain sovelluksen sisällä kannustaakseen asiakkaitaan sitoutumaan. Erilaiset kanta-asiakasohjelmat ja sovelluksen mahdollistamat tarjoukset ovatkin loistava tapa houkutella ja pitää asiakkaita.

Lisäksi mobiilisovellus täydentää nettisivujasi tai sosiaalisen median sivujasi ja voi tarjota toiminnallisuuksia, jotka eivät onnistu pelkästään nettiselaimella.

brändisovellus

(Kuva: Unsplash)

🌎 Appi yritykselle brändin rakentamiseen 

Räätälöity mobiilisovellus yritykselle tuo tunnettuutta, uskottavuutta, ja luottamusta asiakkaiden keskuudessa.

Mobiililaite kulkee jatkuvasti asiakkaan mukana, joten brändilläsi on mahdollisuus olla moneen kertaan joka päivä asiakkaan näkyvillä.

Koska mobiilisovellus tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää mobiililaitteen ominaisuuksia, kuten paikannusta tai kameraa, sen avulla voidaan vaikkapa asiakkaan sijaintiin perustuen suositella brändiisi liittyviä asioita.

📢 Mobiilisovellus yritykselle markkinointityökaluksi

Mobiilisovellus tuo merkittäviä lisämahdollisuuksia markkinointiisi. Sovellukseen voidaan lähettää räätälöityjä viestejä, linkkejä, yhteystietoja, tai kilpailuja, alekoodeja ja kampanjoita. Kaikki luonnollisesti brändisi väreillä ja logolla varustettuna.

Markkinoinnin lisäksi sovelluksessa onnistuu myös suora myynti, joka voi avata täysin uuden väylän kaupan tekemiseen tai uusien liiketoiminta-alueiden avaamiseen.

📱Mikä on mobiilisovellus?

Mobiilisovellus on ohjelmisto mobiililaitteelle tiettyä tarkoitusta varten. Mobiilisovellus on siis suunniteltu toimimaan nimenomaan mobiililaitteilla, kuten matkapuhelimilla tai tableteilla.

Mobiilisovellus voi myös hyödyntää älypuhelimien ja tablettien sisäänrakennettuja ominaisuuksia, kuten kamera, paikannus, kosketus jne.

Yleensä mobiilisovelluksella tarkoitetaan laitteeseen asennettavaa sovellusta, eikä sovellusta, jota käytetään nettiselaimella. Asiassa on kuitenkin yhtäläisyyksiä ja eroja, jotka käydään seuraavaksi läpi.

natiivisovellus(Kuva: Unsplash)

☎️ Natiivisovellukset

Natiivisovellus on alustakohtainen sovellus, eli se on tehty toimimaan tietyssä mobiilikäyttöjärjestelmässä, kuten Android tai iOS. Se on kehitetty käyttäen alustakohtaisia kehitystyökaluja ja ohjelmointikieliä (Androidilla Java, iOS:lla Objective C tai Swift).

Natiivisovellukset eivät enää nykypäivänä rajoitu puhelimen omiin sovelluksiin, kuten kalenteriin tai sähköpostiin, vaan niitä on tarjolla monilta erilaisilta yrityksiltä lukemattomiin erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Natiivisovelluksen suurin etu on räätälöinti tietyn käyttöjärjestelmän tarpeisiin. Sen avulla voidaan hyödyntää kaikkia mobiililaitteen ominaisuuksia lähes saumattomasti, ja se ottaa alustansa tehoista kaiken irti toimien nopeasti ja luotettavasti.

Tämä räätälöinti on kuitenkin myös haittapuoli. Jos sama sovellus halutaan kahteen markkinoiden yleisimpään käyttöjärjestelmään, Android ja iOS, on se koodattava kahteen kertaan.

+ Plussat

Natiivisovellus on nopea ja luotettava, sillä se hyödyntää tehokkaasi mobiililaitteen resursseja. Sovellus toimii samalla logiikalla kuin laitteen alkuperäinen käyttöliittymä, joten käyttökokemus on kaikille käyttäjille erinomainen.

Natiivisovellus osaa hyödyntää laitteen ominaisuuksia, kuten Bluetooth, yhteystiedot, paikannus, kamera, kuvat, NFC, ym, joten se tarjoaa paljon mahdollisuuksia eri toiminnallisuuksiin.

Natiivisovellukset on helppo jakaa asiakkaille sovelluskauppojen kautta (App Store, Google Play).

- Miinukset

Koska natiivisovellus on suunniteltu toimimaan vain yhdellä alustalla, sen koodia ei voi käyttää muualla; jokaiselle käyttöjärjestelmälle on koodattava oma sovellus. Siksi sovelluskehitys on työlästä ja vie aikaa sekä rahaa. Myös koodin ylläpito maksaa, koska korjaukset on tehtävä kaikille alustoille erikseen.

web-sovellus

(Kuva: Unsplash)

📡 Web-sovellukset 

Web-sovellus koodataan web-teknologioilla, jolloin sen toiminta on mahdollista mobiililaitteen nettiselaimen kautta käyttöjärjestelmästä riippumatta.

Web-sovellus on yleensä joko mobiilioptimoitu HTML5-pohjainen, tai ns. PWA-sovellus (Progressive Web App).

+ Plussat

Web-sovellus toimii nimensä mukaisesi verkossa, eikä sitä ei tarvitse mukauttaa alusta- tai käyttöjärjestelmäkohtaisesti. Kaikille laitteille ja käyttöjärjestelmille on yhtenäinen lähdekoodi, mikä vähentää kehitys- ja ylläpitokustannuksia. 

Sovelluksen voi julkaista sovelluskaupoista ladattavaksi, mutta se toimii silti selainpohjaisesti, eikä kuluta mobiililaitteen tallennustilaa samalla tavalla kuin natiivisovellukset. 

- Miinukset

Web-sovellus on riippuvainen käytetystä selaimesta, jonka toiminnallisuus voi vaihdella laitteesta toiseen. Käyttökokemus saattaa siis olla erilainen eri selaimilla.

Sovellus tarvitsee myös verkkoyhteyden toimiakseen optimaalisesti. Vaikka sillä olisi offline-tila, tarvitaan Internet-yhteys tietojen päivittämiseen. Sovellus on siten riippuvainen nettiyhteyden toimivuudesta ja nopeudesta.

(Kuva: Unsplash)

🚙 Hybridi-sovellukset

Hybridi-sovellus on kahden edellisen sovellustyypin yhdistelmä. Se toteutetaan erilaisilla yhdistelmillä web- ja natiivisovellusten teknologiaa.

Tällaisen sovelluksen käyttäjä tuskin huomaa eroa natiivisovellukseen ja sovellus voidaan ladata sovelluskaupasta natiivisovellusten tapaan. 

+ Plussat 

Hybridi-sovellus on helpompi, nopeampi ja edullisempi toteuttaa kuin natiivisovellus. Se kuitenkin toimii lähes yhtä nopeasti kuin natiivisovellus, eikä vaadi yhtä luotettavaa nettiyhteyttä kuin web-sovellus.

Hybridi-sovellus yhdistää muitakin web- ja natiivisovellusten hyviä puolia, kuten kyvyn käyttää mobiililaitteen sisäänrakennettuja ominaisuuksia (esim. aiemmin mainitut GPS, kamera, push-ilmoitukset jne.)

Sovellus käyttää yhtä koodia kaikille alustoille toisin kuin natiivisovellus, kehitys ja ylläpito on verrattaen helppoa ja edullista.

- Miinukset

Hybridisovellus ei välttämättä yllä samaan tehoon ja nopeuteen kuin natiivisovellus.

mobiilianalytiikka

(Kuva: Unsplash)      

📈 Mobiilianalytiikka auttaa ymmärtämään asiakkaita 

Mobiilisovellus yritykselle on ainutlaatuinen tiedonkeruukanava. Mobiilisovellus kerää jatkuvasti dataa asiakkaan toiminnasta. Tätä dataa voidaan hyödyntää toiminnan optimoinnissa ja kasvun aikaansaamisessa.

Mitä sovelluksen ominaisuuksia asiakkaat käyttivät eniten? Minkälaisia viestejä avattiin? Mitä linkkejä klikattiin? Sovelluksesta kerätty data ja palaute voivat olla hyödyllisiä koko yrityksen markkinoinnille ja myynnille. 

sovellukset

(Kuva: Giphy)

Yhteenveto

Mobiilisovellus (tai appi, englanniksi mobile application) on ohjelmisto, joka on suunniteltu toimimaan mobiililaitteilla, kuten matkapuhelimella tai tabletilla.

Mobiililaite on suunniteltu kulkemaan aina käyttäjänsä mukana, joten siinä olevat sovellukset tavoittavat ihmiset tehokkaasti.

Mobiilisovellus voi auttaa rakentamaan brändiäsi ja sitouttamaan asiakkaita. Se auttaa ymmärtämään asiakkaidesi tarpeita, tehostaa markkinointia ja edistää verkko-ostoksia.

Mobiilisovellus yritykselle on ainutlaatuinen tiedonkeruukanava. Dataa voidaan hyödyntää toiminnan optimoinnissa ja kasvun aikaansaamisessa. 

Tapoja toteuttaa mobiilisovellus:

Natiivisovellukset

Natiivisovellus on alustakohtainen sovellus, eli se on tehty toimimaan tietyssä mobiilikäyttöjärjestelmässä, kuten Android tai iOS.

+ nopea ja luotettava

+ hyödyntää laitteen ominaisuuksia

- Toimii vain yhdellä alustalla

- sovelluskehitys on työlästä ja vie aikaa sekä rahaa.

- koodin ylläpito maksaa ja vie aikaa


Web-sovellukset

Web-sovellus koodataan web-teknologioilla, jolloin sen toiminta on mahdollista mobiililaitteen nettiselaimen kautta käyttöjärjestelmästä riippumatta.

+ toimii verkossa

+ Kaikille laitteille ja käyttöjärjestelmille on yhtenäinen lähdekoodi

- riippuvainen käytetystä selaimesta

- riippuvainen nettiyhteyden toimivuudesta ja nopeudesta.

Hybridi-sovellukset

Hybridi-sovellus on kahden edellisen sovellustyypin yhdistelmä. Se toteutetaan erilaisilla yhdistelmillä web- ja natiivisovellusten teknologiaa.

+ Yhdistelmä natiivi- ja web-sovellusten hyviä puolia

+ käyttää yhtä koodia kaikille alustoille

+ kehitys ja ylläpito on verrattaen helppoa ja edullista.

- Hybridisovellus ei välttämättä yllä samaan tehoon ja nopeuteen kuin natiivisovellus.

👉 Miten mobiilisovellus voisi tukea sinun brändisi kasvua?

Sen selvität helposti varaamalla tästä ajan maksuttomaan menestyskonsultaatioon

Sampo

Sampo on toinen Sitelyn perustajista ja vastaa “vihreästä” väristä, eli teknologiapalveluista sekä ylläpidosta. Sampo rakastaa koodaamista sekä ongelmanratkaisua. Sampo on työskennellyt pitkään kielitieteiden sekä ohjelmistokehityksen parissa, josta asiakkaita löytyy aina yrittäjistä isoihin kansainvälisiin organisaatioihin. Vapaa-ajalla Sampon voi löytää futiskentiltä joko pelaamasta tai aktiivisesti seuraamassa futista.

Verkkosivut-sub-image-1

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää mitä brändimaailmassa tapahtuu? Tilaa Sitelyn brändikirje ja et jää paitsi mielenkiintoisimmista tarinoista ja brändeistä. Saat brändikirjeen kerran kuukaudessa.

Tervetuloa tiimiin Kalle!

Tervetuloa tiimiin Kalle!

Kalle on aloittanut Sitelyllä uutena B2B-myyjänä, tutustutaan hieman häneen!

Luo tehokas markkinointistrategia HubSpotin tekoälytyökaluilla

Luo tehokas markkinointistrategia HubSpotin tekoälytyökaluilla

Tutustutaan HubSpotin tekoälytyökaluihin, joiden ansiosta markkinoija pystyy tarjoamaan yksilöllistä ja kohdennettua markkinointia.

10 HubSpot -integraatiota myynnin ja markkinoinnin tehostamiseen

10 HubSpot -integraatiota myynnin ja markkinoinnin tehostamiseen

Jotta Hubspotin käytöstä saisi kaiken irti, on integraatioiden hyödyntäminen kannattavaa. Lue vinkit myynnin ja markkinoinnin tehostamiseen...